Skocz do zawartości

0

Jaka karmówka?

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • W terrarystyce:1998
  • Miasto:Sosnowiec
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 18:28

W związku z pytaniem zadanym w SB przez Venom'a czyli czy można kurczakami jednodniowymi karmić cały czas?

Praktycznie rzecz biorąc żadną karmą nie powinno się karmić cały czas, powinno się ją zmieniać albo urozmaicać co nie zawsze jest takie proste bo wąż może nie przyjmować innej karmówki.

Kurczaki jednodniowe to dosyć tania karma jednak jej wada polega na tym że wąż ma o wiele rzadszą kupe :p i tu pisze całkiem serio, z obserwacji jakie przeprowadziłem zauważyłem u wielu gatunków takie zjawisko. Konsultowałem się z weterynarzem (znającym temat węży) i nie ma żadnych przeciwwskazań do karmienia tylko kurczakami.

Sam obecnie mam w domu pytona który przyjmuje tylko kurczaki.

#2 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • W terrarystyce:2000
  • Miasto:Skierniewice
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 18:46

Ja karmie jednego swojego węża to jak się załatwi to wydaje mi się, że mysz zwrócił - karmię go biegusami.
Spróbuje urozmaicić posiłki u moich węży. a co na przykład z jaszczurkami albo żabami czy też wężami ?
Są one wystarczająco odżywcze?

Come and join the party leave anxieties behind
When the weight of all the world is pushing down
Just push right back

#3 Patryk_B

• UŻYTKOWNIK
  • PipPip
  • 34 postów
  • Miasto:Zaduszniki
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 20:26

Moja samica Pantherophis guttatus od kwietnia 2011r. (jeśli mnie pamięć nie myli) je wyłącznie mrożone kurczaki jednodniowe. Wszystko jest jak najbardziej ok. Co do odchodów, to w przypadku mojego osobnika nie zauważyłem, żeby były bardziej wodniste niż po gryzoniach, czy też, żeby bardziej śmierdziały.

#4 Tofik_25

• UŻYTKOWNIK
  • PipPip
  • 98 postów
  • W terrarystyce:2005
  • Miasto:Mielec
  • Kraj:

Napisano 08 luty 2012 - 10:19

Cytat

Ja karmie jednego swojego węża to jak się załatwi to wydaje mi się, że mysz zwrócił - karmię go biegusami.
Spróbuje urozmaicić posiłki u moich węży. a co na przykład z jaszczurkami albo żabami czy też wężami ?
Są one wystarczająco odżywcze?

Są gatunki ,które w naturze jedzą tylko takie zwierzęta ,więc raczej są one wystarczająco odżywcze. ;)
Tylko nie każdy wąż będzie mieć ochotę na płaza czy gada...
Drugi problem to to ,że może się przyzwyczaić do takiej karmówki i co wtedy? Będziesz serwował mu żaby czy węże? :)

Co do karmienia pisklakami to myślę ,że bez problemu można karmić tylko nimi. Minus drobiu jest taki (jak wspomniał Trimek) ,że odchody węża są sporo rzadsze i często śmierdzą...

#5 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • W terrarystyce:1998
  • Miasto:Sosnowiec
  • Kraj:

Napisano 08 luty 2012 - 16:30

Ale jak widać nie zawsze tak jest kolega Patryk nie ma takiego problemu.

Wyświetl postUżytkownik Patryk_B dnia 07 luty 2012 - 20:26 napisał

Moja samica Pantherophis guttatus od kwietnia 2011r. (jeśli mnie pamięć nie myli) je wyłącznie mrożone kurczaki jednodniowe. Wszystko jest jak najbardziej ok. Co do odchodów, to w przypadku mojego osobnika nie zauważyłem, żeby były bardziej wodniste niż po gryzoniach, czy też, żeby bardziej śmierdziały.

#6 kaczor3

• UŻYTKOWNIK
  • PipPip
  • 31 postów
  • W terrarystyce:2011
  • Miasto:Białystok
  • Kraj:

Napisano 09 luty 2012 - 20:39

Ja swojej samiczce hypo też serwuję często kurczaki z tym że karmię szczurem + 2/3 kurczaki i nie ma problemu z odchodami

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych