Skocz do zawartości

0

Cerastes cerastes [Żmija rogata]

38 odpowiedzi w tym temacie

#21 xxx

• UŻYTKOWNIK
  • Pip
  • 8 postów
  • W terrarystyce:2011
  • Miasto:Szczecin
  • Kraj:

Napisano 03 luty 2012 - 21:07

trimkiem od małego zajmowałem się musiałem z początku karmić przymusowo ,także z początku miałem trudności z hakiem wspinał się ,później zaczełem dwoma obsługiwać >Dodam że trimek i boiga w porównaniu do radiaty to były spokojne .Radiata 190 cm rzucał się jak głupi nawet jak był na haku z otwartym pyskiem ;)

#22 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Miasto:Gdańsk
  • Kraj:

Napisano 04 luty 2012 - 13:24

Od siebie dodam że wbrew pozorom świetnie się wspinają, nawet po mokrym szkle
Piękne kobiety są jak piękne węże... możesz je mieć jak masz odpowiednią ilość kasy

#23 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • W terrarystyce:2000
  • Miasto:Skierniewice
  • Kraj:

Napisano 04 luty 2012 - 14:51

Po mokrym szkle? ;P jakies nie przjemne wspomnienia z nimi zwiazane? ;>

Użytkownik Venom edytował ten post 04 luty 2012 - 14:51

Come and join the party leave anxieties behind
When the weight of all the world is pushing down
Just push right back

#24 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Kraj:

Napisano 04 luty 2012 - 18:00

Nie, ale moja np po zroszeniu terra potrafiła po szkle wpelznac pod wieko terra i siedzieć w rogu, nie wiem czy ktoś inny z tym się spotkał że one jak pająk po mokrym szkle chodzą
Piękne kobiety są jak piękne węże... możesz je mieć jak masz odpowiednią ilość kasy

#25 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Kraj:

Napisano 05 luty 2012 - 22:56

http://imageshack.us...0510021126.jpg/

#26 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 06 luty 2012 - 11:15

Haha, masakra, pierwszy raz coś takiego widzę.

Just push right back

#27 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Kraj:

Napisano 06 luty 2012 - 15:43

ceraty mają specyficzne łuski i może to one pozwalają im na to, ja coś takiego zaobserwowałem co teoretycznie wydało by się niemożliwe, też zaobserwowałem że bardzo dobrze się wspinają dla tego ostrzegam:)

#28 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • W terrarystyce:1998
  • Miasto:Sosnowiec
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 02:17

Fakt że pełzają po pionowych ścianach tez mnie zaskoczył :D podejrzewam że ich budowa i niewielka masa pozwala im na takie numery. Co prawda jak to zauważył jarof jest to dodatkowe zagrożenie dla niedoświadczonego hodowcy/trzymacza.

#29 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 13:09

Czyli nie myśleć o tym, żeby trzymać je w terrarium/akwarium bez pokrywki na górze ;D (a o czymś takim ja myślałem) W prawdzie teraz sobie skojarzyłem, że mój heterodon wspina się podobnie, wchodzi w róg albo jakąś drobną szczeline i... pęcznieje? Dzięki temu zapiera się o obie ścianki i nie spada.

Użytkownik Venom edytował ten post 07 luty 2012 - 13:10

Just push right back

#30 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 14:16

Myślę że tylko młode osobniki to potrafią, Tak jak Trimek powiedział dzięki niewielkiej masie i malutkim łuskom, i ona wcale nie wpinała się po szczelinie tylko dosłownie kleiła się do szkła. A co do terra ja przy takich wężach wolę od góry przynajmniej nie potrafią jak rakiety startować w pionie. Przy np Bitis wolałbym od boku.

Użytkownik jarofr edytował ten post 07 luty 2012 - 14:19

#31 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 14:26

No właśnie ja też wolałbym z góry dlatego myślałem o jakimś większym akwarium ale jak on miałby mi tak wyjść w nocy to ja dizękuje. Albo po prostu zainwestuje się w jakąś pokrywkę.

Just push right back

#32 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 15:51

Wyświetl postUżytkownik Venom dnia 07 luty 2012 - 14:26 napisał

No właśnie ja też wolałbym z góry dlatego myślałem o jakimś większym akwarium ale jak on miałby mi tak wyjść w nocy to ja dizękuje. Albo po prostu zainwestuje się w jakąś pokrywkę.

To co ty chciałeś jada trzymać w zbiorniku od góry otwartym ?? :unsure:

Ty nie rób jaj że miałeś taki pomysł :cry: ja cie brałem za poważnego człowieka...

Terrarium z każdym jadem niezależnie jakim musi zostać zabezpieczone z każdej strony :excl: :excl: :excl: Nawet jak to jest jad który żyje tylko pod ziemią :excl: :excl: :excl:

Co do obsługi węży z terrarium od góry czy boku to osobiście wole z boku od góry to chyba bym musiał mieć terrarium typowo na ziemi żeby wygodnie się obsługiwało.

#33 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 16:14

Chciałem trzymać w akwarium, ale te pokrywki często mają takie luzy, że wystarczy nie wiele siły by je unieść. Potrzebne by były jakieś zatrzaski albo solidna pokrywka. Oto mi się rozchodzi. Nie martw się nie trzymał bym takiego zwierzaka bez zamknięcia. Tak jak u mnie wszystko jest pozamykane na zamki. ktoś mógł by tam paluchy wsadzić. Także nie martw się Trimku ;p

Just push right back

#34 jarofr

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 117 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 16:19

ja zrobiłem taka pokrywę z płyty że nawet 2m tygrys nie podniesie jej, zależy jak spasujesz , pozatym pokrywki można kupić już gotowe pod warunkiem że masz standardowe akwarium. I nie chodzi mi o te oświetleniowe pokrywki akwariowe;) choć przy niedużym wężu zdają egzamin jak zakleisz otwory na karmienie lub je jakoś zabezpieczysz

#35 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 16:34

Ale też by było konieczne żeby to jakoś zamknąć (jakiś zamek), bo na przykład ja nie mieszkam sam i nie chciałbym żeby ktoś pod moją nieobecność to podniósł czy to z rodziny czy gości. Takie akwarium z otworem z góry u mnie nie przejdzie. Bo nie widzę możliwości by to jakoś skutecznie zamknąć od góry by osoby niepowołane tego nie otworzyły. Chyba, że zlecić zrobienie akwarium / terrarium z wejściem od ógry specjaliście, który nawierci jakieś otwory do zamku exo-terra.Czy coś w tym stylu.

Użytkownik Venom edytował ten post 07 luty 2012 - 16:35

Just push right back

#36 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 16:48

To tyle dobrze że taki masz plan ;)

Co do zabezpieczenia terraium od góry to jest kilka metod. Jeśli masz wentylacje od góry to najlepiej jest zamontować siatkę pomiędzy dwie szyby i z jednej strony zamocować zawiasy na sylikon szklarski a z drugiej dać takie oczko np malutką kłódkę jesli się to zrobi solidnie to masz coś w rodzaju przeźroczystej skrzyni z wiekiem w którym jest wentylacja ;)

#37 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 17:04

Ależ nad czym wy debatujecie co do tego wspinania. Nieraz widziałam jak ammodytes robił to samo, a raz spotkałam zbożówkę śpiąca sobie przyczepioną do górnej wentylacji. Jak sie okazało skubana podchodzi do rogu terrarium, a tam wystaje silikon... i po tym sylikonie sie skubańce wspinają pod sam sufit;) Zwrócił ktoś uwagę że nigdy nie wspinają sie po środku szyby tylko przy rogach? ;) Ewentualnie jeśli szyba jest brudna, ma jakieś zacieki to wąż tez wykożystuje ją jako ścianke wspinaczkową:) Podejrzewam że jeśli szyby byłyby zabezppieczone środkiem na którym nie powstają zacieki, a szyba jest zawsze śliska to zdolności wspinaczkowe węży by się ograniczyły. Pozostają jeszcze rogi terrarium - jak nie sylikon, to po prostu zapieranie się między dwoma ściankami :)

#38 Venom

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPipPip
  • 360 postów
  • Kraj:

Napisano 07 luty 2012 - 17:27

Dobra sprawa wyjaśniona bo trochę z tematu zeszliśmy ;p
Z końcowych dyskusji wynika iż trzeba mimo wszystko uważać na z reguły niepozorne węże, które potrafią wsipać się po pionowej szybie więc nie tylko nadrzewne radzą sobie ze wspinaczką.

Just push right back

#39 Atheris

• UŻYTKOWNIK
  • Pip
  • 14 postów
  • Miasto:Bagram
  • Kraj:

Napisano 10 marzec 2012 - 00:10

Może jednak Vipera Aspis ?. Po drugie żaden wąż jadowity nie jest dobry na początek jeśli nie masz doświadczenia z żadnym weżem czy też brak Ci umiejętności posługiwania się hakami. Co nie zmienia faktu że zawsze można popełnić bład.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych