Skocz do zawartości

0

Poradniki jaka forma?

54 odpowiedzi w tym temacie

#41 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • W terrarystyce:1998
  • Miasto:Sosnowiec
  • Kraj:

Napisano 10 luty 2012 - 19:17

Dorze więc jak widać tematów nie braknie ;) teraz przejdźmy do wytycznych filmu - bo jakiś poziom muszą reprezentować.
Proponuje coś takiego:
  • film musi być nakręcony albo ze statywu albo przez drugą osobę - nie może być takiej sytuacji że osoba jedną ręką kreci a drugą coś tam prezentuje
  • film musi mieć odpowiednią rozdzielczość jaką to trzeba ustalić
  • w filmie nie może być użyty podkład muzyczny - moga nam taki filmik okroić z dźwięku lepiej jak by był komentarz osoby która jest kręcona
  • filmik nie może być montażem fotek bo to jakieś nieporozumienie jest
  • na filmiku nie może być sytuacji w których narażamy na niebezpieczeństwo człowieka lub zwierzaka - to też do dogrania
jak coś to proponujcie

#42 mithcrist

• REDAKTOR
  • PipPipPip
  • 163 postów
  • W terrarystyce:2007
  • Miasto:R-rz / Krk
  • Kraj:

Napisano 10 luty 2012 - 19:25

Myślę, że konieczne są komentarze na bieżąco. Na co w danej chwili zwracam uwagę, czego mi teraz nie wolno wykonać, dlaczego robię to tak a nie inaczej.

"Na własnym gnoju każdy kogut jest chojrakiem"

A mithu siedzi i zawija je w te sreberka..

#43 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • W terrarystyce:2011
  • Kraj:

Napisano 10 luty 2012 - 21:09

Przede wszystkim personallizacja filmiku. Niech montażem filmików zajmie sie jedna osoba. Dana persona kręci materiał i przesyła go "monterowi" a ta osoba montuje filmik. Daje napisy początkowe z nazwą filmiku i zawsze filmik opatrzony logiem serwisu i w tej samej formie zmontowany. Myśle że jak montować będzie jedna osoba to filmiki będa bardziej jednolite a nie każdy z innej bajki. Nie jest to trudna sprawa, mogłabym się tym zająć gdybym posiadała logiczny program do montażu, chociażby Pinnacle Studio.

#44 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 13 luty 2012 - 18:53

Myślę że jest to sensowne rozwiązanie jak się zajmie takim czymś jedna osoba wypracuje sobie ona wtedy jakiś schemat pracy. No ok więc wstępnie wiadomo co i jak pytanie tylko teraz kto kręci i co :D ??

Jak pisałem wcześniej do puki nie mam filmu to nic nie jestem wstanie zdziałać, z reszta mija się trochę z celem żebym integrował coś ze stroną na surowo.

#45 Hortulanus2000

• UŻYTKOWNIK
  • PipPipPip
  • 193 postów
  • Miasto:Kraków
  • Kraj:

Napisano 13 luty 2012 - 19:49

Ja musiałbym się do kogoś przejechać kto ma jakiegoś agresywnego wężyka, to mogę kręcić o wymianie wody własnym pomysłem

#46 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • Kraj:

Napisano 13 luty 2012 - 20:40

My mamy jedną zbożówkę dorosłą którą trzeba hakiem bo dostała choroby psychicznej i jednego 70cm PMB który też myśli że jest królem swiata. Także nie wiem czy satysfakcjonują takie węże do filmików. Owszem można kręcić z jadusami jeśli filmik będzie opatrzony informacją iż został nakręcony poza granicami kraju, ale kto wie czy sie tego nie uczepią. Bo z naszymi dorosłymi dusicielami to raczej nie popracujemy do filmików... No chyba że kręcimy filmik jak obsługiwac duże dusiciele to mamy dobre kilka metrów siaty albo tygrysa tak ciężkiego że Kuba sam ledwo go wyciąga xD

PS. Fajnie by było ustalić jeden konkretny format filmików. Każda kamera kręci w jakimś tam formacie, ustalmy żeby był spójny.

Użytkownik Fufu edytował ten post 13 luty 2012 - 20:59

#47 mithcrist

• REDAKTOR
  • PipPipPip
  • 163 postów
  • W terrarystyce:2007
  • Miasto:R-rz / Krk
  • Kraj:

Napisano 13 luty 2012 - 21:17

Wyświetl postUżytkownik Fufu dnia 13 luty 2012 - 20:40 napisał

PS. Fajnie by było ustalić jeden konkretny format filmików. Każda kamera kręci w jakimś tam formacie, ustalmy żeby był spójny.
I się połowa chętnych wysypie.

"Na własnym gnoju każdy kogut jest chojrakiem"

A mithu siedzi i zawija je w te sreberka..

#48 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 13 luty 2012 - 21:19

formaty to jeszcze pół biedy mogę zawsze przekonwertować byle by to nie było coś w rodzaju filmiku z komórki...

#49 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • Kraj:

Napisano 14 luty 2012 - 18:39

Dokładnie format można dowolnie zmienić już po nakręceniu filmiku jeśli ma się odpowiedni program:P

A co do formy fiilmiku, proponuje ustalić pewne stałe fakty np:

*Na początku każdego filmiku informacja "Niniejszy film nie ma na celu zachęcić do hodowania węży jadowitych, ani nie jest źródłem naukowym, jest to jedynie filmik informacyjny" lub coś w te gusta
*Każdy filmik opatrzony tekstem "film wykonano na zlecenie portalu TRIMEK.PL" i opatrzony logiem serwisu żeby zapobiec podkradaniu filmików
*Nie ukrywajmy - nie chodzi już o to że obsługa jadowitych na zbożówce może być śmieszna, ale nawet pomijając to - zdejmowanie wylinki z oka nawet wygodniej będzie nam pokazac na PMB bo po prostu oko jest większe i będzie wyraźnie widać. Wystrój terrarium dla poszczególnych grup można zrobić bez samego węża, to samo wkładanie wody czy zabezpieczenie terrarium - nie wymaga udziału gada w filmiku. O ile obsługe haków nakręcimy na agresywniejsze radiacie, to sorry ale dojenia na zbożówce nie pokażemy:P Więc każdy film w którym wystąpi jadus trzeba opatrzyć informacją iż film został wykonany poza granicami kraju

To tyle kwestii technicznej co mi przyszło do głowy

#50 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 15 luty 2012 - 20:04

Cytat

*Na początku każdego filmiku informacja "Niniejszy film nie ma na celu zachęcić do hodowania węży jadowitych, ani nie jest źródłem naukowym, jest to jedynie filmik informacyjny" lub coś w te gusta

Jak najbardziej takie coś musi być umieszczone najlepiej w formie tablic informacyjnych, mogę je wykonać nie ma problemu, czas wyświetlania musi być na tyle długi żeby każdy przeczytał.

Cytat

*Każdy filmik opatrzony tekstem "film wykonano na zlecenie portalu TRIMEK.PL" i opatrzony logiem serwisu żeby zapobiec podkradaniu filmików

Z tym to tak na dwa razy bo jak ktoś się uprze to i tak filmik ukradnie i przerobi na swoje potrzeby, jest masa programów które umożliwiają wycinania i wklejanie nawet pojedynczych klatek.

Cytat

Więc każdy film w którym wystąpi jadus trzeba opatrzyć informacją iż film został wykonany poza granicami kraju

No i tak będzie bo filmy w których będą grały jady będą kręcone u hodowców z zagranicy i musi być info że osoba któa obsługuje węża to doświadczony hodowca a nie jakiś łebek z ulicy co jada widział dwa razy w życiu, pierwszy raz w zoo a drugi na tym filmiku..

Dodam tylko od siebie że filmy muszą reprezentować pewien poziom oraz jakość.

#51 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • Kraj:

Napisano 16 luty 2012 - 16:58

No to pozostaje nam ustalennie dokładnej listy filmików i przydzielenie kto sie czym zajmuje :)

#52 Nikt

• MODERATOR
  • 187 postów
  • Kraj:

Napisano 23 luty 2012 - 16:47

Zostaje jeszcze określenie jakości w jakiej nagrane mają być filmiki. Ja na dniach zrobię jeden próbny filmik moim "sprzętem", usuwanie niezrzuconego okularu i zobaczę czy to czegokolwiek się będę w tym temacie nadawał.

#53 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 23 luty 2012 - 21:21

A czym będziesz nagrywał i w jakiej rozdzielczości?

Jak się trochę "podreperuje" bo mnie jakieś przeziębienie łapło to zmontuje jakiś wstęp do filmików aby montażysta wklejał to na początku każdego filmiku

#54 Nikt

• MODERATOR
  • 187 postów
  • Kraj:

Napisano 24 luty 2012 - 17:54

SONy DSC H9 niestety, 640x480. Nie dam rady na nowy sprzęt uskładać w najbliższym czasie;/

#55 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 24 luty 2012 - 18:17

Spokojnie, nakręć coś zobaczymy jak to wyjdzie i będzie się myślało dalej ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych