Skocz do zawartości

3

Naja atra, choroba?

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 espe2w

• UŻYTKOWNIK
  • PipPip
  • 32 postów

Napisano 17 październik 2010 - 13:32

Witam, czy ktoś może wie co to może być? wąż zachowuje się normalnie, pobiera pokarm, przechodzi wylinki. Poniżej zdjęcia.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • W terrarystyce:1998
  • Miasto:Sosnowiec
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 15:44

espe2w, w jakim wieku jest wąż?

mnie to krzywicą pachnie ;/

#3 espe2w

• UŻYTKOWNIK
  • PipPip
  • 32 postów

Napisano 17 październik 2010 - 15:53

Trudno mi określić dokładny wiek, u mnie jest ze 2 miesiące.

#4 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 16:08

Z tego co widać to jest to wąż młody nie mylę się ?

Jeśli tak to może to być krzywica niestety, pojawia się ona u niektórych osobników na etapie wzrostu, wyleczyć jej sie nie da ale da się zahamować cofnąć zmian też się praktycznie nie da.

Spotkałem sie z opiniami które twierdziły że gady cierpią na krzywice z powodu braku wapnia w pokarmie co jest totalną bzdurą bo zarówno pokarm w postaci gryzoni i w postaci owadów zawiera wapń. Główną przyczyną tej choroby jest brak witaminy D3 która jest odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo - fosforową która jest wzmożona podczas wzrostu.

Witaminy z grupy D powstają w skórze pod wpływem działania słońca, można zastosować doświetlanie specjalnymi żarówkami.

Możesz podawać zwierzakowi np w pokarmie trochę tej witaminy, zazwyczaj są to kapsułki z oleistą substancja w której została rozpuszczona witamina.

#5 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • W terrarystyce:2011
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 22:42

Też mi to wygląda na krzywice... Na szczęście gad z krzywicą nie jest skazany na śmierć:) Spotkałam się też z weterynaryjną witaminą D w płynie do zastrzyków. Można zakupić taką i minimalną dawkę podać w pokarmie

#6 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 22:53

Proponował bym jednak zastosowanie preparatu dla dzieci z tego względu że są łatwo przyswajalne i w odpowiedniej dawce całkowicie bezpieczne w aptece można zakupić preparat o nazwie Devikap są to krople 10ml buteleczka 1 kropla = 500 j.m. wit. D3. (można to wstrzyknąć w pokarm np w noworodka - oczywiście w mrożonkę) koszt to około 5zł jedyny problem taki że chyba wszystkie preparaty z D3 są na receptę ale jak dobrze sie urobi panią w aptece to sprzeda :)

#7 Fufu

• MODERATOR
  • 584 postów
  • W terrarystyce:2011
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 23:11

No plusem na pewno jest lepsza dostępność bo w aptece powinno się znaleźć:) Wiesz to nie problem ze recepta. Iść do weterynarza i przepisze receptę na odpowiedni środek - w mojej aptece uszanowali taką receptę.

#8 TRIMEK

• ADMINISTRATOR
  • 1083 postów
  • Kraj:

Napisano 17 październik 2010 - 23:14

Apteka nie ma wyjścia musi uszanować, tylko wiesz czasami trafisz na weta biurokratę uprze się i nie wypisze bo to z ludźmi różnie bywa :)

#9 Guest_Atheris_*

• GOŚĆ

Napisano 01 październik 2011 - 14:22

Krzywica. Miałem kiedyś to samo z przylądkową.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych